Material
SRAJD

Allt material på hemsidan är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Copyright Amarie 2013

 

web@amarie.se

Förstklassiga material

Blank och glänsande metall i smycken med organiska, skira och fantasifulla men även traditionella former och kedjor med inspiration från medeltid, ... det känns som materialen inte sätter några gränser för skapandet.

Det magiska glaset som är så hårt men ändå så formbart och i alla tänkbara färger, där ljuset kan få vara med och skapa effekter genom transparent färgade glas och de så fantastiskt vackra Dichroic glasen med sina gnistrande effekter - så oändligt i variationer.

 

För mig är det viktigt att jobba i förstklassiga metaller, därför är smyckena i huvudsak i Silver 925 eller 999, men ibland även koppar och brons.

Jag stämplar alla smycken och föremål med äkthetsstämpel och min namnstämpel, AME, för att personligen garantera metallens renhet/äkthet

 

Silver

- den glänsande vita metallen som har kemiska betäckningen Ag.

Silver tillhör grundämnesgruppen ädelmetaller (där ingår bl.a.Guld, Silver, Platina och Rodium).

 

Den finaste silverkvaliteten är Finsilver och stämplas med talet 999. Finsilver är betydligt känsligare än Sterlingsilver som stämplas med talet 925.

Man mäter silverhalten i föremål i tusendelar, det innebär att 999 innehåller 99% silver medan Sterlingsilver, 925 innehåller 92,5% där resten är andra metaller, men vanligen koppar.

 

För att man ska få kalla någonting silver ska det, enligt en internationell norm, innehålla en silverhalt på minst 830 (83 %).

I smycken är Sterlingsilver, 925, den vanligaste silverhalten.

För att veta att ett ädelmetallarbete har en korrekt angiven finhalt ska de även vara stämplade med en namnstämpel. En namnstämpel är registrerad hos SWEDAC och består av minst två bokstäver, den som stämplat ädelmetallen garanterar finhalten.

 

Glas

Ett fantastiskt material som kan förändras i det oändliga.

För att skapa små glas detaljer till smycken använder jag två olika tekniker som jag ska försöka att förklara lite enkelt;

 

Fusing - man lägger ihop flera lager med glas i olika färg och form och smälter samman dem helt eller delvis. Tekniken går att använda till mycket olika typer av glasföremål, både små, små delar till smycken men lika gärna till stora fat och skålar.

 

Lampwork - Med en brännare värmer jag glasstavar i finaste kvalitetsglas och bygger glaspärlor i olika storlekar och former. Det kan bli enfärgade, prickiga, randiga med blommor, ja nästan vad som helst, till och med fiskar, sköldpaddor och små monster.

Alla glasdetaljer har blivit avspända (långsamt avsvalnat) i ugn för att eliminera risken för sprickor som det annars kan bli i värmebearbetat glas om det svalnar för fort

 

Skötsel

Var rädd om dina smycken.

För att få maximal livslängd på smycken bör du ta av dom när du är i vatten eller sportar.

 

Tvätta gärna av dem i lite diskmedel och ljummet vatten emellanåt så bibehåller du lystern.

 

Förvara dem gärna var för sig och inte huller om buller, häng upp dem eller förvara i smyckeskrin.

 

Allt silver blir svart med tiden (oxiderar) och vissa ämnen påskyndar dessutom den processen, hudkrämer och parfymer och kemikalier men även vissa mediciner har just den effekten.

Silversmycken kan du gärna lägga i tätt förslutna plastpåsar.

Det finns putsdukar att använda och även en typ av vätska som tar bort oxiden, men sköt om dina smycken så slipper du nöta dem med rengörings produkter i onödan.